Hem » Sälja » Hur viktigt är köket för värdet?

Start here

Kategorier

Hur viktigt är köket för värdet?

nytt kök

Vi fortsätter i denna artikeln att gå igenom vilka förändringar i ditt hem som kan ha stor inverkan på ett försäljningspris. Denna gången går vi igenom en köksrenovering och ser vad de har för värde både för dig själv och potentiella köpare.

När man gjorde en undersökning bland villaägare så stod det klart att ett nytt kök utan tvekan var det som man trodde gav störst värdeökning på ett hus. Efter det kom nytt badrum och på tredjeplats nytt värmesystem. Men hur ställer sig husägarnas värdering sig i förhållande till vad mäklarna säger?

Enligt en undersökning som skandiamäklarna har publicerat så visar det sig att nyrenovering av kök och badrum även enligt mäklare ger den största värdeökningen. Det är dock viss skillnad beroende på vilket område man bor i samt om man har en villa eller en bostadsrätt. Att byta luckor i köket på en bostadsrätt beräknas till exempel endast öka snittpriset med 5 000 till 25 000 kronor. Detta kan jämföras med en villa där samma förändring beräknas kunna öka snittpriset med upp till 50 000 kronor.

Vad kan man renovera

Viktigt att tänka på är att en renovering inte alltid är främst för värdeökningen. Om man planerar att bo kvar i sin bostad ett bra antal år framöver så kan kostnaden ändå vara väl värd det även om man inte får tillbaka varje krona vid försäljning.

Ny bänkskiva

På nionde respektive tionde plats på på listorna av best värdeökande renoveringsåtgärderna för bostadsrätt och villa hittar vi bytet av bänkskiva i köket. Om det är dags för ny köksblandare och diskho så kan det vara passande att byta dessa samtidigt. Dels för att man då kan såga ut korrekt hål för diskhon men även för att få en matchande design på direkten. För inte allt för mycket mer pengar kan man välja en väldesignad märkeskran från till exempel svenska Tapwell och få en köp som inte bara håller längre utan även ser bättre ut. Det samma gäller självklart även bänkskivan.

Nya vitvaror

På plats tre och nio på listan över värdeökande renoveringsåtgärder hittar vi nya vitvaror. Hur mycket man bör satsa på detta beror självklart på de gamla vitvarornas skick och hur boendet i övrigt ser ut. För en mindre och billigare lägenhet så är det inte säkert att dyra nya vitvaror ger samma värdeökning som i ett boende som även annars är större och har högre standard.

Byta luckor

Ett annat sätt att snabbt höja standarden på ett kök är att byta luckorna. Om köket har skåp i standardstorlek så kan det vara en förhållandevis billig åtgärd som kan ge stor förändring på bostadens värde.