Hem » Sälja » En bra trädgård ökar värdet

Start here

Kategorier

En bra trädgård ökar värdet

trädgård

En härlig och vacker trädgård är något som lockar det flesta, något som även visar sig i huspriserna enligt en rapport från Husqvarna. Så hur fräschar man egentligen upp sin trädgård? Vad gör den både trevligare för både dig som bor där nu och för framtida köpare?

Stort värde i trädgården

Enligt rapporten från Husqvarna så ökar värdet på ett hus med i snitt 13% om bostaden har en välskött trädgård. Med tanke på det genomsnittliga huspriset i Sverige på 2 miljoner kronor så betyder det ungefär 250 000 kronor. Det kan alltså väl betala sig att lägga både tid och pengar på att hålla trädgården i toppskick. I en intervju med Mathias Damberg som är marknadschef på Husqvarna så nämner han även att den stora värdeökningen gör att även professionell hjälp betalar av sig. En landskapsarkitekt kostar i snitt 100 000 kronor för att fixa en trädgård, långt under de 250 000 kronor som värdeökningen kan bli på i ett vanligt hus.

Hur gör man

Det finns många olika delar i en bra trädgård men några av de saker som kan öka värdet enligt rapporten är till exempel:

  1. Inbjudande uteplats
  2. Designad stenläggning
  3. Välskött gräsmatta
  4. Dekorativa träd
  5. Fruktträd

Exakt hur de de olika delarna skall se ut kan självklart variera. Ett dekorativt träd kan till exempel väljas för sin funktion som insynsskydd lika mycket som det kan vara fristående och en källa till skugga. På grund av alla de möjligheterna som finns så kan det som lekman vara svårt att utnyttja det utrymme man har på optimalt sätt. Just därför kan en landskapsarkitekt vara väl värd sina pengar tack vare dess kunskap och erfarenheter.

När trädgården sedan väl är anlaggd så gäller det att även fortsatt ta hand om den. Om man inte har speciellt mycket tid själv att ta hand om trädgården så kan det vara smart att ta med det i tankarna när man designar den. Idag finns det även många hjälpmedel som förenklar eller gör delar av jobbet åt dig. Den kanske största tidsbesparingen kan man få med robotgräsklipparen, speciellt om man har stora gräsytor.